<

De veelzijdige rijkdom van een cultureel festijn

Buitenpost, 12 juni 2017

Locatie Buitenpost heeft voor het derde achtereenvolgende jaar een cultuurweek gehouden. Naast vermaak leverde het culturele festijn ook allerhande fraaie staaltjes werk op. 

Vier dagen bruisende activiteiten van zeer uiteenlopende aard zorgden ervoor dat er vrijdagmiddag bij de slotmanifestatie heel wat werkstukken en kunstwerken te aanschouwen waren in het schoolgebouw aan De Hoefslag. “We zijn dagelijks verrast”, aldus een glunderende coördinator Agnes Busse van de organiserende cultuurcommissie. “Er komen soms zulke mooie dingen uit. In zo’n week drijven er heel wat talenten naar boven.”

Op de locatie Buitenpost organiseerde het Lauwers College in 2015 voor het eerst een cultuurweek. De school constateerde dat culturele activiteiten steeds meer naar de achtergrond verdwenen. Van een samenhang was evenmin sprake. De - incidentele - happenings moesten worden gebundeld, zo was het idee.

De cultuurweek die vervolgens het levenslicht zag, heet inmiddels cultuurestafette. Deze benaming geeft de dynamiek van het evenement weer. Ook verwijst estafette naar de sportieve elementen van het programma. Want naast de aandacht voor het cultureel erfgoed, de workshops, museumbezoek en excursies maken ook tal van sportieve activiteiten ondertussen deel uit van het zeer royale aanbod.

Bij de derde editie, die het thema roze had, konden de zeshonderd leerlingen van de onderbouw en vwo 4 kiezen uit maar liefst 119 workshops en excursies. “Wellicht is het aanbod te groot en moeten we striktere keuzes maken”, aldus Busse over de opzet van cultuurestafette. “Het was een ongelofelijke kluif om dit allemaal te organiseren.” Daarnaast was er dit keer de pech dat op sommige dagen het weer niet echt wilde meewerken. Hierdoor vielen sommige activiteiten - waaronder het Wadlopen en het outdoor sporten op Kollumeroord - letterlijk in het water. “Dat drukte wel een beetje een stempel op deze editie.”

Voor de cultuurestafette, die in een uitermate relaxte sfeer plaatsvindt, schakelt het Lauwers College ook docenten, trainers en workshopleiders van buiten de school in. Dit jaar was het ongeveer fiftyfifty, vertelt Busse over de verhouding eigen medewerkers en externe krachten. Zo komen er onder meer kunstenaars naar Buitenpost om de leerlingen de fijne kneepjes van hun vak of hobby bij te brengen. In sommige gevallen worden zij actief benaderd door scholieren. Busse: “Daardoor ontstaat er een mooie samenwerking met de streek. Dat breidt zich steeds verder uit. Bij deze olievlekwerking borrelen steeds weer nieuwe ideeën op.”

Voor de docenten van het Lauwers College die aan het festijn meedoen, is het evenement een uitstekende gelegenheid om hun culturele kwaliteiten te etaleren. Bij de leraren is óók heel veel talent, weet Busse uit ervaring. “Het is ongelofelijk leuk om te zien wat er allemaal uitkomt, bijvoorbeeld een docent die heel goed kan koken of fotograferen. Normaalgesproken is er te weinig tijd of geen gelegenheid om dit aan elkaar te tonen.”

Datzelfde geldt voor de leerlingen die volgens Busse ook heel wat hun mars hebben. De scholieren, die tijdens de cultuurweek geen ‘gewone’ lessen volgen, deden de docenten dit keer ook weer versteld staan. “Soms kwamen er ook zeer verrassende talenten naar boven, bijvoorbeeld bij de workshops podiumkunsten. Ze moeten het maar durven”, aldus de coördinator over de allerhande inspanningen van de leerlingen.

Behalve de zichtbare artistieke resultaten heeft de cultuurweek ook nog andere waardevolle elementen in zich. Docenten leren de leerlingen op een andere manier kennen en andersom, aldus Busse over een meerwaarde. “Er is volop interactie. Zulke momenten zijn zeer kostbaar. Ook is er ruimte voor een geintje.” Bovendien zorgt de cultuurestafette voor een positieve boost bij de leraren, zo is de ervaring. “De docenten krijgen energie van het enthousiasme van de leerlingen.”

Johanna heeft verslag gedaan van de cultuur-estafette.