<

Cultuurweek in spotlights bij Omrop Fryslân

Buitenpost, 1 juli 2019

Het Lauwers College in Buitenpost bruist deze week van de activiteiten. Op het programma staat de Cultuurweek voor de leerlingen van de klassen 1, 2 en 3. Omrop Fryslân besteedt donderdagmiddag live op radio én tv drie uur lang aandacht aan de Cultuurweek.

Decor van de live-uitzending van ‘De middei fan Fryslân’ - die van 13.00 tot 16.00 uur duurt - is een mobiele studio in de zitkuil van het schoolgebouw aan De Hoefslag. Het vaste presentatieduo Femke de Walle en Margaretha Bijleveld strijkt er neer met een compleet team om de Cultuurweek van het Lauwers College in de schijnwerpers te zetten.

Aan ‘De middei fan Fryslân’ verlenen ook leerlingen van het Lauwers College hun medewerking. Zij nemen allerlei taken op zich die bij het maken van een live-uitzending komen kijken. De vijftien scholieren kregen maandagochtend in school een workshop van De Walle en Bijleveld. Daarbij werden onder meer de rollen voor komende donderdag verdeeld en kregen de leerlingen de opdracht om items te maken voor de uitzending.

Een compilatie van de items van de scholieren wordt als reportage uitgezonden. Bij de workshop gaven De Walle en Bijleveld de leerlingen het advies lekker onbevangen aan de slag te gaan. ,,Neat is fout. Somstiden rint it hielendal oars as tocht. Dat jout neat; alles mei.”

In de uitzending is ‘Hoe Frysk is it Lauwers College’ het thema. Het is de eerste keer dat ‘De middei fan Fryslân’ live vanaf een schoollocatie wordt uitgezonden. De Omrop ging maar wat graag in op het verzoek van het Lauwers College om aandacht te besteden aan de Cultuurweek. ,,Dit moat wêze. Wy wiene gelyks entûsjast”, vertellen De Walle en Bijleveld. Beiden zijn oud-leerling van de Buitenposter school. ,,Wy ha hjir in leuke tiid hân.”

De Cultuurweek van het Lauwers College biedt gedurende de gehele week een grote verscheidenheid aan activiteiten, zowel binnen als buiten de school. De leerlingen konden kiezen uit een aanbod van meer dan honderd workshops.

Bij de live-uitzending van ‘De middei fan Fryslân’ op het Lauwers College in Buitenpost is een ieder van harte welkom. ,,Alders, pakes, beppes, freonen en freondinnen, buorlju; hoe mear hoe better”, stellen De Walle en Bijleveld. Het programma is behalve op de reguliere radio en televisie ook via de site en app van de Omrop te volgen. De Omrop kan via de ether op frequentie 92.2 FM worden beluisterd.