<

‘Chille plekken’ in vernieuwde toren

Buitenpost, 29 november 2019

De gezichten spraken boekdelen. De eerste kennismaking met de vernieuwde ruimtes in de toren van scholengemeenschap Lauwers College in Buitenpost zorgde voor blij verraste blikken bij de leerlingen. ,,Dit is wel heel erg leuk geworden.”

De beide verdiepingen van de toren van het gebouw aan De Hoefslag zijn de afgelopen periode flink onder handen genomen. Het leeuwendeel van de werkzaamheden vond plaats in de herfstvakantie. De ‘finishing touch’ volgde in de weken erna. De feestelijke opening van de gerestylde toren stond donderdagmiddag op het programma en ging gepaard met muziek, plop-confetti en lekkers voor de leerlingen.  

De vernieuwing betrof een aanpak van zowel de lokalen als de leerpleinen in de toren. Deze laatste ruimtes ondergingen een ware metamorfose. In een huiskamerachtige sfeer kunnen de leerlingen er voortaan aan de slag. ,,Het is heel open en transparant geworden met veel lichte kleuren”, aldus havo-teamleider Lysbeth Brouwer. ,,De leerlingen zitten er heel graag. Het is er gezellig én ze zijn er bezig.”

In de ogen van de scholieren heeft het Lauwers College het niet verkeerd gedaan bij het herinrichten en pimpen van de leerpleinen. Integendeel. ,,Het zijn chille plekken geworden”, zo zegt een leerling met een veelzeggende glimlach. ,,Het ziet er nu veel mooier uit”, valt een klasgenote hem bij. ,,Er is fleur en kleur en er is veel meer plek voor iedereen. Ook is er meer privacy met de zithoekjes voor twee personen. Het is zeker een aanwinst.”

Bij de klus in de toren maakte het Lauwers College gebruik van de diensten van interieurarchitect Sharon Nijboer. ,,Ze heeft het hartstikke leuk gedaan”, aldus Brouwer. De aanpak van de toren maakt onderdeel uit van een totale renovatie van het hoofdgebouw in Buitenpost. Bij de feestelijke opening werd meteen een bruggetje gemaakt naar de volgende stap: het vernieuwen van de zitkuil. Onder leiding van graffitikunstenaar Roy Schreuder gaven zeventien leerlingen daartoe donderdag de aanzet door een viertal zitbankjes te pimpen.

Over de verrichtingen van de scholieren toonde Schreuder zich uitermate tevreden. ,,De leerlingen hebben het goed gedaan”, aldus de Leeuwarder kunstenaar. ,,Het is écht heel fraai geworden met een mooi divers resultaat. En dat in zo’n korte tijd.”

De leerlingen die de bankjes van de fraaie ontwerpen en prachtige kleuren voorzagen, namen samen met docent beeldende vorming Berber de Vries-van der Meulen ook de openingshandeling van de toren voor hun rekening. Dat gebeurde nadat de meeste scholieren een gebakje dat bij de feestelijkheden hoorde, al had verorberd. De leerlingen lieten zich het stuk oranjekoek goed smaken. ,,Hmm. Heerlijk”, smulde een groepje van de lekkernij. ,,Dat mogen ze wel vaker doen…”