<

Cheque voor Amnesty International

Buitenpost, 12 maart 2018

Leerlingen van de locatie Buitenpost van het Lauwers College hebben de opbrengst van een theatervoorstelling geschonken aan een goed doel. Amnesty International is de organisatie die een cheque van de scholieren kreeg overhandigd.

De 5-vwo-leerlingen Femke Hoekstra, Maya Nolles, Sanne Bouma en Hidde Zondervan overhandigden de cheque ter waarde van driehonderd euro donderdag aan Klaske van der Weide. De uitreiking vond plaats in kunstcentrum Art It Is aan de Kuipersweg in Buitenpost. Van der Weide is betrokken bij het kunsthuis waar in december een schrijfmarathon voor Amnesty werd gehouden. Ook is zij lid van Amnesty International.

Het overhandigen van de cheque vormde het slotstuk van de theaterproductie waar klas 5 vwo van het Lauwers College maandenlang aan werkte. De scholieren bedachten en organiseerden de voorstelling zelf. Ook schreven ze het toneelstuk zelf. Eind januari volgde de opvoering van ‘A Netflix Nightmare’ in de aula van de school in Buitenpost. De zeer enthousiaste reacties gaven aan dat de productie een zeer geslaagde happening was geworden.

In financieel opzicht bleek de voorstelling eveneens een succes. De leerlingen moesten zelf een begroting voor ‘A Netflix Nightmare’ maken. Om de nodige inkomsten te krijgen, werden er sponsors geworven en vroegen de theatermakers entree bij de voorstelling. Uiteindelijk bleek dat er onder de streep een behoorlijk bedrag was overgebleven. Met een donatie zorgde het Lauwers College ervoor dat het positieve saldo uiteindelijk op een mooi rond getal uitkwam.

Bij het kiezen van een bestemming maakten de leerlingen eerst een lijstje met in totaal vier goede doelen. Na stemming kozen ze ervoor om de driehonderd euro te schenken aan Amnesty International. “Amnesty is vrij bekend en doet goed werk”, zo zeiden Femke Hoekstra, Maya Nolles, Sanne Bouma en Hidde Zondervan bij de uitreiking van de cheque.

Klaske van der Weide toonde zich uitermate blij met de geste van het Lauwers College. “Het is een fantastisch gebaar. Amnesty kan het geld goed gebruiken”, aldus Van der Weide.

Aan de 24-uurs-schrijfmarathon die eind vorig jaar in kunstcentrum Art It Is plaatsvond, deden ruim twintig leerlingen van het Lauwers College mee. De schrijfmarathon werd gehouden op 10 december, de Dag van de Mensenrechten. De aanstaande sluiting van Art It Is - het kunsthuis gaat op 24 maart dicht - zal geen gevolgen voor de schrijfactie hebben, is de insteek van Van der Weide. “Daar gaan we mee door. Amnesty moet onder de aandacht blijven, ook onder scholieren.”