<

Buitenpost profileert zich als Business school bij Essentra Extrusion

Buitenpost, 15 januari 2018

Alweer een half jaar lang is het Lauwers College haar leerlingen aan het enthousiasmeren en motiveren voor het ondernemerschap, met als doel om een goede studiekeuze te maken en een betere aansluiting te hebben op het vervolgonderwijs. In de bovenbouw havo/vwo kan door extra opdrachten een certificaat worden behaald van de Vecon-Business school.

Op dinsdag 9 januari werd onderneming Essentra Extrusion (voorheen Enitor) bezocht door een groep leerlingen uit vwo 4. Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar kunststof materialen door een matrijs geperst wordt in een bepaalde vorm. In 1956 was het een van de eerste bedrijven die met deze productie techniek producten ging maken.

In het eerste gedeelte van de bijeenkomst was er een presentatie verzorgd door Fokko Dijkstra (manager operations) en Ralph Meijer (hoofd proces engineering) over het ontstaan van het bedrijf en de verschillende afdelingen en natuurlijk de producten die hier worden gefabriceerd voor andere grote ondernemingen, zoals Ikea en Siemens. Essentra heeft geen catalogus met profielen die ze verkopen, maar bieden de klant aan wat deze graag wil hebben.  

Je ziet ze nauwelijks, maar in heel veel producten kun je een onderdeel/profiel terugvinden dat gemaakt is in Buitenpost op een van de vijftig productielijnen. Kabelgootjes, onderdelen van een dakkapel, maar ook spijltjes voor een ledikant met een houtnerf, plinten voor Ikea en onderdelen voor waterzuivering worden 24/7 in vijf ploegen gemaakt.

In het tweede gedeelte volgde een rondleiding door de verschillende afdelingen van het bedrijf. Het maken van de profielen is een vak apart. Eerst moeten de verschillende grondstoffen met elkaar worden gemixt, maar ook het daarop volgende extrusieproces (onder andere verwarmen, persen en afkoeling van het profiel) vraagt veel expertise en een goede afstelling van de productielijn. Zelfs een verandering van de omgevingstemperatuur tijdens het productieproces kan er al voor zorgen dat het product niet meer voldoet aan de verwachtingen. Daarnaast is het belangrijk om duurzaam te produceren en zoveel mogelijk gebruik te maken van milieuvriendelijke grondstoffen.  

In het laatste gedeelte was er gelegenheid om vragen te stellen over de presentatie en de rondleiding. Bedrijfseconomisch is het belangrijk om regelmatig klanttevredenheidsonderzoeken af te nemen. Ook is het van belang om niet alleen maar te reageren op incidentele veranderingen. Verzamelen van data/informatie over het maken en werken met matrijzen en de invloeden van bijvoorbeeld temperatuur op het productieproces en daarna de juiste conclusies hieruit halen kan veel verbeterpunten naar voren brengen die je productieproces efficiënter kunnen maken.

Essentra Extrusion investeert momenteel in duurzame inzetbaarheid van haar eigen medewerkers door middel van opleidingen en competentiegerichte trainingen, zodat de medewerker nu en in de toekomst een toegevoegde waarde kan leveren voor de organisatie en daarbij zelf de meerwaarde te ervaren.

Een bezoek als deze is voor Essentra belangrijk om de lerende jongeren in de maatschappij te ondersteunen in hun beslissingen die de sleutel zijn voor de huidige werkmaatschappij en de toekomst ervan.

Kortom, een leerzame middag voor de leerlingen die misschien vanmiddag wel de keuze hebben gemaakt om te kiezen voor het bedrijfsleven, of ooit eens in deze onderneming een stage te volgen of zelfs een baan te zoeken. Toevallig zat er deze middag op kantoor een oud-havo leerling die dit jaar afstudeert aan de NHL. In ieder geval is het een bedrijf waar we nog veel van zullen gaan horen.