<

Brainfood in Buitenpost

Buitenpost, 24 september 2018

De locatie Buitenpost heeft sinds kort de beschikking over een gezonde schoolkantine. Het ‘Brainfood’ dat er verkrijgbaar is, voldoet aan de normen van het Voedingscentrum.

In de eerste weken dat de gezonde schoolkantine draait, gaat het fantastisch, zo klinkt het alom. De catering wordt verzorgd door het bedrijf Brainfood uit Heerenveen. “Ik hoor heel veel positieve berichten”, aldus Eelco van Es van de jonge onderneming. “Het is hier ook heerlijk werken. De counter is prachtig en de leerlingen zijn heel leuk en fatsoenlijk.”

Het Lauwers College besloot om meerdere redenen om de gezonde schoolkantine op de Buitenposter vestiging in het leven te roepen. “Er was hier een mooie kantine met een fraaie uitgiftebalie. Maar er was niets te koop”, aldus locatiedirecteur Gretha Dam. Door de regiofunctie van de school staat een aanzienlijk deel van de leerlingen ’s ochtends behoorlijk vroeg op. Wanneer zij onverhoopt hun broodtrommel thuis laten liggen, dient er wel een alternatief te zijn, stelt Dam.

Ook vindt het Lauwers College het ongewenst dat de kinderen tijdens de schooltijden massaal naar de lokale supermarkten trekken. ,,Daar is het dorp niet bij gebaat.” Onder meer via de schoolverpleegkundige van de GGD kwam het Lauwers College op het spoor van de gezonde schoolkantine van Brainfood. “Ze verkopen verantwoord eten en drinken tegen aantrekkelijke prijzen.” Daarnaast komt de catering de levendigheid in de aula ten goede, aldus Dam. “Het is gewoon gezellig.”

Uiteraard wil het Lauwers College met de gezonde schoolkantine ook een bijdrage leveren in de strijd tegen het overgewicht waar veel jongeren mee kampen. Daarbij heeft de school in Brainfood een goede partner. Voordat hij in 2016 Brainfood oprichtte, werkte Van Es dertien jaar lang als economiedocent. Van Es zag talrijke leerlingen met overgewicht in de klas zitten. Vanuit maatschappelijk oogpunt beschouwt hij het als een uitdaging om hier verandering in brengen.

Brainfood, dat ook de schoolcatering op het Stellingwerf College in Oosterwolde en Liudger in Drachten verzorgt, biedt in Buitenpost een rijke verscheidenheid aan broodjes en drinken aan. Ook behoort een gezonde ‘snack van de dag’ tot het assortiment. De cateraar is vooralsnog drie dagen in de week actief in de pauzes in Buitenpost (op dinsdag, woensdag en donderdag). In een later stadium volgt mogelijk een uitbreiding met meer dagen.

Over de gang van zaken op het Lauwers College in de eerste weken is Van Es uitermate tevreden. “Dat start is heel goed. Het loopt boven verwachting.” Behalve op het voedingsvlak wil Van Es zich in de toekomst ook richten op andere facetten die met gezondheid te maken hebben. Hij denkt daarbij aan het ontwikkelen van sport- en bewegingsprogramma’s.

Het Lauwers College hecht eveneens grote waarde aan een gezonde levensstijl van haar leerlingen. De school wil daarop ook verder inspelen door onder meer in de mentorlessen aandacht te besteden aan bijvoorbeeld eten, drinken en beweging, aldus Dam. “Bewustwording speelt een zeer grote rol.”