<

Bloemenzee

Buitenpost, 9 oktober 2019

Kijk mevrouw, een wesp!      

Trots en een beetje gespannen laat een groepje leerlingen hun potloep zien met daarin een donkerbruin met geel gekleurd insect. Na het bestuderen van de zoekkaart, blijkt het een honingbij te zijn. De gele kleur komt van de stuifmeelkorrels (pollen) die de bij heeft verzameld in haar vacht. Zij  - want het is een werkbij - kamt de korrels zorgvuldig tot een klompje en verzamelt dit in een speciaal stuifmeelkorfje aan haar achterpoten. De spanning maakt plaats voor verwondering.

In klas 1 hebben leerlingen tijdens de flexlessen biologie onderzoek gedaan in het  nieuw aangelegde bloemenveld voor bijen en vlinders (tussen het Junior College en de biologielokalen).

Eerst verzamelde de klas zich in het lokaal voor een korte inleiding over het belang van insecten. Na het inventariseren van eventuele allergieën, ging de klas buiten aan de slag met het determineren van planten, bijen en vlinders, en het verzamelen en bekijken van stuifmeel van verschillende bloemen. Er zijn zes verschillende soorten bijen waargenomen: bijvliegen en verschillende soorten vlinders. Leerlingen verwonderden zich vooral over de diversiteit aan insecten in het bloemenveld.

Het Lauwers College hoopt op deze manier “bij” te dragen aan het in stand houden van de insectenpopulatie in Buitenpost en leerlingen bewust te maken van het belang van insecten.