<

Blauwe LC-karavaan verlegt grenzen bij Harkema Run

Buitenpost, 16 juni 2022

De afsluiting van het project ‘Fit zijn scoort’ voor tweedeklassers van het Lauwers College Buitenpost is een groot succes geworden. Samen met een vijftiental personeelsleden deden 180 leerlingen dinsdagavond mee aan de Harkema Run. Het werd een heus loopfestijn waaraan volop plezier werd beleefd. ,,Het was wel gezellig met z’n allen.”

Bij de Harkema Run kon gekozen worden uit een tweetal afstanden: vijf of tien kilometer. Verreweg de meeste leerlingen liepen de vijf kilometer. Een drietal scholieren stortte zich op de langste afstand. De beide routes gingen deels over de paden van de Mûntsegroppe, aan de westkant van Harkema.

,,Het is daar prachtig. Maar de loop was wel zwaar”, pufte één van de leerlingen uit na het volbrengen van de vijf kilometer. ,,Dat hebben toch even mooi gedaan”, zo glimlachte een klasgenoot. En dat was nou juist ook de bedoeling van het slotstuk van het fitheidsproject, waarbij een ieder zijn of haar eigen uitdaging had. Waar de een competitief de strijd met de klok aanging, behaalde een ander een megagrote overwinning op zichzelf door de meet te bereiken.

Met ‘Fit zijn scoort’ probeert het Lauwers College al geruime tijd een actieve bijdrage te leveren aan de kennis over en het bewustzijn van een gezond leven van tieners. Het project van dit cursusjaar ging begin maart van start. Tijdens gymlessen deden de leerlingen onder andere intervallopen en was het streven de grenzen van het uithoudingsvermogen steeds iets meer te verleggen. Ook was het de bedoeling om thuis aan de fitheid te werken en aandacht te besteden aan beweging.

Voor het Lauwers College vormde de deelname aan de Harkema Run een primeur. Voorheen deed de school altijd mee aan de - inmiddels ter ziele gegane - Leijenloop, met start en finish in Opeinde. In de afgelopen twee jaar was er door de coronapandemie geen ren voor de leerlingen.

Aan de negende editie van de Harkema Run, die onder ideale weersomstandigheden plaatsvond, deden in totaal 433 lopers mee. Dat betekende een recordaantal. De in blauwe shirts gehulde leerlingen van het Lauwers College, die in een langgerekt lint door het dorp trokken, genoten van de entourage en het applaus in de finishstraat. ,,Het is hier zeer gezellig”, keek een scholier rond op het feestterrein aan de Ikeloane. ,,Het was ook een schitterende route. En we hebben mooie huizen gezien.”

De begeleiding van de scholieren toonde zich eveneens onder de indruk van het evenement, dat een onderdeel is van de Harkemaster feestweek. Als het aan de vakgroep lichamelijke opvoeding ligt, is het Lauwers College volgend jaar weer van de partij bij de Harkema Run. ,,Dit is hartstikke leuk. We hebben er ‘sin oan’. En de leerlingen hebben het geweldig gedaan.”

Voor de organisatie van het loopevent was er ook een pluim van het Lauwers College. Naast de uitermate gastvrije ontvangst, liepen de zaken op rolletjes, ervoer de school. ,,Alles was uitstekend voor elkaar. Bovendien ging het allemaal zo gemakkelijk en flexibel als wat.”