<

Bewust van online gedrag, sexting en cyberpesten met Mobiel Media Lab

Buitenpost, 23 februari 2023

Afgelopen dinsdag en donderdag volgden alle tweedeklassers van Lauwers College Buitenpost workshops over social media, sexting, grooming en cyberpesten in het Mobiel Media Lab van de politie. Het doel is om de jongeren zich bewust te maken van hun eigen online gedrag en wat je moet doen als je met vervelende situaties te maken krijgt.

Het Lauwers College te Buitenpost wil leerlingen leren en stimuleren om zich in de volle breedte te ontwikkelen, onder andere met levensbeschouwelijke burgerschapsvorming. ‘We willen onze leerlingen meegeven wat er speelt in de samenleving en leren hen, samen met maatschappelijke organisaties, in wat dit betekent en op welke wijzen ze hiermee om kunnen gaan’, aldus Sjouke Visser, locatiedirecteur. Het inzetten van het Mobiel Media Lab is hier onderdeel van.

Mobiel Media Lab

Het Mobiel Media Lab is een vrachtwagentrailer van de politie waarin gesprekken plaatsvinden over maatschappelijke onderwerpen als cyberpesten, sexting, nepvuurwapens, alcohol, drugs, lachgas en vuurwerk. Belangrijke thema’s meent Visser: ‘We zetten het Mobiel Media Lab in om leerlingen bewust te maken van online veiligheid, hun eigen online gedrag en welke sociale omgangsnormen er zijn. Maar ook om de negatieve kanten van digitale media te belichten en nog belangrijker: hoe kun je hiermee omgaan?’

In de trailer gingen per keer vijftien leerlingen in gesprek met wijkagent Hendrik de Haan. Ze mochten al hun vragen stellen. Ook vond er een quiz plaats. De leerlingen weten dankzij dit bezoek hoe ze de politie kunnen bereiken, zijn ze zich meer bewust van hun eigen digitale gedrag en het nut van online veiligheid.