<

Ardennenexcursie, H4-V5, nat maar geslaagd!

Buitenpost, 9 juni 2016

Maandag 30 mei 2016

Maandagochtend 30 mei vertrekt, vanaf de Hoefslag, een bus met 27 leerlingen en L.O. docenten Dilys Vlieger, Ljibbe Kuipers en Rynette Leenstra vol goede moed richting de Belgische Ardennen. Onderweg richting het zuiden wordt het weer steeds slechter; zware regenval en onweersbuien.

Tegen één uur ’s middags komt de groep aan in Aywaille bij de voormalige steengroeve  Carriënta waar onder leiding van  het team van Outdoorcamping Barvaux/ Sports Unlimited aan de bergsportdag wordt begonnen. Met helmen op en tuigjes aan gaat men in groepen boulderen, klettersteigen,  en tokkelen.  Deze tokkel is de hoogste én snelste tokkelbaan van de Ardennen; 175 meter lang en 65 meter hoog! Ondanks dat het best wel eens spannend is gaan de leerlingen de uitdagingen allemaal aan.

Aan het eind van de middag gaat de groep per bus naar de camping in Barvaux, gemeente Durbuy, aan de rivier de Ourthe. In de dertien jaar dat het Lauwers College deze excursie organiseert is nog niet eerder de stand van de rivier zo hoog gezien!

Na het indelen van de blokhutten gaat de corveegroep aan de slag met het bereiden van het avondeten: macaroni met saus. De avondactiviteit voor vandaag: de dropping. De groepen vinden de weg naar de camping (mede door het slechte weer?) snel weer terug. Desalniettemin wordt er toch nog ruim twee uren gewandeld. Dan gaat een kop warme soep er zeer zeker in. Het duurt die avond ook niet zo heel erg lang voordat men in slaap valt.

Dinsdag  31 mei 2016

Door de te hoge waterstand is de rivier de Ourthe helaas gesloten en kan er niet gekanood worden. In plaats van kanovaren wordt er vandaag gepaintballd. De groep wordt in tweeën gesplitst waarbij de ene groep met instructeur met de mountainbikes op pad gaat en de andere groep dus gaat paintballen. In de middag wordt er gewisseld van activiteit. Ook deze dag laten de leerlingen van het Lauwers zien dat ze echte bikkels zijn! De instructeurs zijn wederom zeer onder de indruk van onze leerlingen en hun inzet. Met name het mountainbiken in de Ardennen is een pittige en zware activiteit. De grenzen worden verlegd! 

Begin van de avond verzorgt de corveegroep van de dinsdag de nasimaaltijd en dit gaat er zeer gretig in. Buitenlucht en bezig zijn maakt hongerig. De avond wordt gebruikt om bij het kampvuur te zitten, kaartspelletjes te doen en lekker te douchen.

Woensdag 1 juni 2016

Na het ontwaken en ontbijt gaan de leerlingen in twee groepen richting het plaatsje Sy. Hier gaat men in een wisselprogramma groeps-/samenwerkingspelen  en abseilen doen. Het abseilen blijkt een hele spannende bezigheid te zijn voor een aantal leerlingen. Ondanks dat men weet goed vast te zitten en gezekerd te zijn is het een heel moeilijk moment om over het randje van de rots te gaan stappen. Toch zijn de meeste leerlingen heel moedig en uiteindelijk heel trots op zichzelf als ze weer beneden staan.

Vanaf Sy wordt er gelopen naar de plaats Logne. Het programma in Logne bestaat uit boogschieten en  speleologie. Bij speleologie gaat men de grotten in. Wie nu denkt dat men ontspannen even een grot inwandelt komt bedrogen uit. In deze grotten is een regenpak en een lampje een absolute must! Door grote delen van de grot moet er gekropen worden. De confrontatie met zichzelf is bij speleologie nog wel het grootst: er blijkt een aantal mensen claustrofobisch te zijn. Nog steeds is de sfeer in de groep fantastisch: te bedenken dat het weer vandaag erg regenachtig is.

Vanaf Logne wordt er ruim een uur teruggelopen naar de camping in Barvaux waar een ijsje wordt genuttigd. Vanaf Barvaux is het vervolgens nog ruim een uur voordat de plaats wordt bereikt waar voor die nacht de bivak opgebouwd zal worden.  Nu worden de leerlingen echt op de proef gesteld. Van dekzeilen, palen en touwen moeten er tentjes gebouwd worden. Er wordt uitstekend samengewerkt en binnen niet afzienbare tijd staan onder de bomen aan de zijkant van het weiland een rijtje tenten. Inmiddels is het gestopt met regenen en wordt het pas echt gezellig. Er wordt avondeten gemaakt. Dat wil zeggen: iedereen warmt van alles op in twee pannen water en een koekenpan. Er worden die avond veel noedels en knakworstjes gegeten.

Door de pyromaantjes in de groep wordt het kampvuur aangelegd en dan kan de sfeer echt niet meer beter worden! Of…. Om ongeveer half elf begint het te regenen. Hard te regenen!

Een aantal dekzeilen blijkt de beste tijd te hebben gehad en houdt het water niet buiten. Het gaat van kwaad tot erger. Uiteindelijk wordt  een deel van de leerlingen die nacht door de organisatie teruggehaald naar de camping. Een ander deel blijft…

Donderdag  2 juni 2016

Na een roerige nacht met zeer veel regen blijkt de bivak de volgende ochtend te zijn veranderd in één groot moeras waar men nergens meer droge voeten heeft. Er is één tent die de regen van die nacht heeft doorstaan. Degenen  die in die tent sliepen hebben dan ook een prima nacht gehad. De bivak wordt opgebroken en door de organisatie wordt iedereen naar de camping teruggehaald.  Met een beetje improvisatie wordt er ontbeten. Nog steeds is de sfeer uitstekend.

De ochtend wordt gebruikt om alles van de bivak uit te laden en orde in de chaos te scheppen en lekker te douchen. Alle natte kleding, slaapzakken en matjes worden op waslijnen gehangen en dan ineens…. komt de zon te voorschijn. Het leven ziet er gelijk een heel stuk vrolijker uit.

Omdat de stand van de rivier nog steeds stijgt en ver boven  de maximumhoogte voor de wateractiviteiten zit wordt er vanmiddag een andere activiteit gedaan. (N.B. bij aankomst op 30 mei is de stand van de Ourthe  65 kuub per seconde in Barvaux. Vrijdag 3 juni is dat 110 kuub! Maandag 6 juni overstromen de straten van het dorpje Durbuy. De camping en  het centrum van Durbuy liggen hemelsbreed op nog geen vier kilometer van elkaar.)

De leerlingen van het Lauwers College beleven zelfs een primeur. Deze middag wordt het spel “shoot out” voor het eerst met deze groep gespeeld en uitgeprobeerd. Shoot out is een soort trefbal. Het spel wordt door twee teams in twee vakken gespeeld. In beide vakken staan allerlei hindernissen opgesteld waar men zich achter kan verschuilen. Alle spelers dragen een gezichtsmasker en beschikken over een handboog. Met de boog schiet men pijlen naar de tegenpartij. Deze pijlen hebben een rubber balletje op de punt. Het is de bedoeling om spelers te raken of bepaald objecten in het veld. Mede door de ervaringen van de leerlingen worden het spel de spelregels die middag bijgeschaafd en aantrekkelijker gemaakt.

Als warme maaltijd wordt er die avond gebarbecued. Gelukkig staat de barbecue onder een overkapping want inmiddels regent het weer!

Voor de aftrap van de feestavond worden alle leerlingen door de docenten in het zonnetje gezet voor hun aandeel in deze week. Er worden “awards” uitgereikt in verschillende categorieën: de beste survivalaar,  de beste corveeër, de beste spelers, de schoonste slaper en noem maar op. Vervolgens wordt er toto middernacht onafgebroken gedanst!

De organisatie is onder de indruk: “Ondanks regen en tegenslag zijn de leerlingen van het Lauwers College niet stuk te krijgen”. Als dat geen compliment is!

Vrijdag 3 juni 2016

In hoog tempo wordt er vanochtend ontbeten en alles weer ingepakt en schoongemaakt.De ochtendactiviteit is de zeskamp/ groepsspelen. Dat de leerlingen van alle markten thuis zijn blijkt uit het feit dat men snel een vuur kan aanleggen en palenbrug kan maken, een katapult  en een gedegen touwbrug kan bouwen.

De traditionele groepsfoto wordt gemaakt. De, niet meer zo schone, rode Ardennetruien waren onontbeerlijk deze week. Van de organisatie wordt afscheid genomen en om klokslag twaalf uur gaat de groep in de bus terug richting Buitenpost waar men om zes uur arriveert.

Een zeer geslaagde week, ondanks de vele regen, maar een succes door de inzet van een geweldige groep leerlingen!