<

Aankondiging: Culto Lauwers College, een mooi avondje uit

Buitenpost, 28 maart 2019

De locatie Buitenpost van het Lauwers College maakt zich op voor de derde editie van het culturele festijn Culto. De aula van de scholengemeenschap aan De Hoefslag staat woensdagavond 10 april bol van toneel, muziek en dans.

,,Het wordt een onderhoudende avond met amusement van een goed niveau”, stellen de docenten Agnes Busse en Bart van Overveld. Zij schreven het script voor de voorstelling Cleopatra die wordt opgevoerd. Het toneelspel wordt afgewisseld door muzikale - en dansacts. Aan de Culto doen in totaal een kleine dertig leerlingen en docenten mee. Soms verschijnen zij gezamenlijk op de bühne om het publiek te entertainen.

Om het culturele leven op het Lauwers College een boost te geven, werd in 2017 de Culto-avond gelanceerd. De beide eerste voorstellingen werden gehouden in het theater van De Colle in Kollum. De derde editie vindt plaats in de eigen aula van de Buitenposter school. Facilitair is deze ruimte dermate geüpgraded dat er nu prima een cultureel evenement kan worden gehouden, aldus Busse en Van Overveld. ,,Er zijn onder meer investeringen gedaan in licht en geluid. We kunnen hier een volwaardig podium opbouwen.”

Ook hoopt de organisatie van het evenement met het eigen schoolgebouw als opvoeringslocatie meer toeschouwers naar de happening te trekken. De tweede Culto speelde zich af in een zeer matig bezette De Colle. ,,Deze avondvullende show met muziek en theater verdient gewoon een volle zaal”, vinden Busse en Van Overveld. Door middel van een flyer - verspreid door leerlingen - hebben omwonenden van het Lauwers College een persoonlijke uitnodiging gekregen om een avondje Culto te beleven. ,,De kinderen zijn razend enthousiast.”

Behalve voor vermaak en amusement is de Culto ook nog goed voor een leerzame avond. De voorstelling Cleopatra schetst een breed beeld van deze zeer bekende koningin van het oude Egypte. In talrijke overleveringen geldt Cleopatra (69 voor Christus - 30 voor Christus) als een mooie, verleidelijke vrouw die vele (Romeinse) mannen aan haar bond. Maar er is ook een andere kant van deze vorstin: dat ze zelfbewust was, over een grote intellectuele bagage met dito bestuurlijke kwaliteiten beschikte en beslíst geen schoonheid.

Beide imago’s van Cleopatra komen aan bod tijdens de Culto-avond. De voorstelling, waarin de acteurs uitgedost zullen zijn in prachtige kostuums, speelt zich af in het verleden en het heden. De scènes zijn zeer afwisselend en bevatten volop humor. In blokken van drie of vier optredens zorgen de muzikanten en dansers tussendoor voor het entertainment.

De derde editie van Culto begint woensdag 10 april om 20.00 uur. De deuren van het Lauwers College gaan om 19.30 uur open. De toegangsprijs bedraagt twee euro. In de voorverkoop kost een entreekaartje 1,50 euro. Een ieder is van harte welkom om dit cultuurevent te bezoeken, zo luidt de uitnodiging van het Lauwers College. ,,Thuis op de bank zitten kan altijd nog. De kans om deze eenmalige pareltjes te zien optreden, mag je niet aan je voorbij laten gaan.