<

BeYOUtiful

Durven onze leerlingen zichzelf te laten zien? Durven ze te zijn wie ze zijn? Ook als dit niet binnen de standaard ‘hokjes’ past van ‘man’, ‘vrouw’, ‘homo’ of ‘hetero’? Of is daar geen ruimte voor? Worden ze dan gepest? En is dat pesten dan een reden om te verstoppen wie je echt bent?

Dit zijn vragen waar we als school bij stilstaan. We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om zichzelf te zijn en zichzelf durft te laten zien. Want hoe het op school gaat, gaat het waarschijnlijk ook buiten de school. Wij willen ons steentje bijdragen aan een veilige omgeving, op school en daarbuiten. Om die sociale veiligheid te stimuleren en beschermen, is er Team BeYOUtiful. Be you! You are beautiful!

Jezelf laten zien vraagt veel lef

We kennen onze leerlingen hier in Kollum. Onze leerlingen zijn rauw, recht voor de raap. Het fijne eraan is dat je direct weet wat je aan ze hebt. Stoer doen, bravoure, dat voert snel de boventoon, vooral in groepsverband. Want dat is het gemakkelijkst. Anders zijn, onzekerheid, jezelf laten zien op een kwetsbare manier vraagt veel lef. In een openbare ruimte, zoals de schoolkantine, mag iedereen zijn wie hij is. Ook de jongen die iets doms roept naar een andere leerling om stoer te doen.

Raakvlakken met een GSA

Team BeYOUtiful heeft veel raakvlakken met een Gender & Sexuality Alliance. Zo gaan we mee in een aantal GSA-acties, zoals Paarse Vrijdag en International Day of Silence.

Maar wel onze eigen identiteit

Maar wij hebben als Team BeYOUtiful een andere identiteit, die past bij de leerlingen van onze Campus Kollum. Een identiteit die niet alleen alle ‘hokjes’ die er zijn viert en accepteert, maar waar het ook draait om datgene wat ons allemaal verbindt. De liefde!

Liefde is universeel, liefde verbindt

Mensen die van elkaar houden, mensen die verliefd zijn, dat leeft bij pubers. En daar horen alle ‘hokjes’ natuurlijk ook bij. Het gaat erom dat wij het met elkaar doen en dat we elkaars ‘beauty’ herkennen, accepteren, waarderen en benoemen.

Ons doel is behaald als de jongen die iets doms roept om stoer te doen ook paarse nagels heeft op Paarse Vrijdag. Weet hij waar het voor staat? Waarschijnlijk niet, maar dat is niet belangrijk. Wat belangrijk is, is dat hij meedoet. Dat hij het idee heeft dat hij ergens bij hoort op onze Campus. Op dat moment heeft hij iets wat hem verbindt met anderen, ook met degene waartegen hij anders iets doms roept. 
 


Gender & Sexuality Alliance oftewel GSA

Een GSA is een organisatie of groep leerlingen en vrijwilligers die zich sterk maakt voor een voor iedereen veilige omgeving op school. Het uitgangspunt is dat iedereen de vrijheid moeten hebben om te zijn wie ze zijn, of je nu man, vrouw, homo, hetero, cisgender, transgender, non-binair of intersekse persoon bent. Het GSA-netwerk wordt gesteund door COC Nederland, de organisatie die opkomt voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en interseksepersonen.

International Day of Silence

De International Day of Silence is een bewustwordingsdag tegen pesten. Deze dag houd je 12 uur lang je mond om aandacht te vragen voor de gevolgen van pesten. Kinderen die gepest worden, hoor je vaak niet. Ze zijn bang om nog méér gepest te worden als ze hun mond opendoen. Door aan de ssstiltechallenge mee te doen, voel je hoe het is om gepest te worden en er niets tegen te kunnen doen. Je geeft ermee aan dat het onacceptabel is als er ook op jouw school nog gepest wordt.

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is de dag waarop scholieren door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.