<

Dag 4: van Golden Games tot koken

Golden games
Wij ( Marco Wijma en Sierd Bijlsma) gingen kijken bij Golden Games voor de cultuurweek opdracht Reporter.

Het spel heet Golden Games. Je speelt het in twee teams van 10 mensen. Er staan van elk team drie mensen in het veld. Iedereen verdedigt zijn eigen pylon en zijn eigen matje.

Er zijn drie ballen in het veld. Als je een bal tegen de pylon gooit, moeten er drie andere spelers van het team in het veld. Als er een bal tegen het matje wordt gegooid, heb je een punt en moet de speler die dat matje verdedigd heeft eruit en er komt een nieuwe speler van dat team in.

Het team dat het eerst 20 punten heeft gewonnen. Je moet bij dit spel heel snel omschakelen als je wilt winnen.

Benodigdheden :
- 6 pylonen, elke kant 3
- 6 matjes, elke kant 3
- 3 ballen
- 20 mensen 2 teams van 10 mensen

Workshop goudgeel koken
Bij deze workshop moeten kinderen eten gaan maken en bakken, zodat ze iets leren over koken en het volgen van een recept.

De kinderen gingen in tweetallen aan de slag. Elk tweetal ging wat anders maken. Er was bijvoorbeeld een tweetal die met een slagroomtaart bezig gingen. Het recept kwam uit een groot receptenboek dat daar lag. Met behulp van het recept gingen ze aan de slag om iets te maken.

Sommige ingrediënten moesten ze ook zelf maken, zoals karamel. Dit was heel lastig en je moet je hier goed bij concentreren.

Alle leerlingen moesten een schort om en de meisjes moesten een staart in hun haar. Verder waren er heel veel verschillende keukenbenodigdheden.

Aan het einde mogen ze elkaars gekookte of gebakken eten proeven.

Workshop roofvissen
Interview  met Mark Veenstra. Hij vertelt wat hij er van vond: "Ik vind het machtig mooi! Ik heb 8 vissen gevangen; 3 snoeken en 5 baarzen. Ze waren best wel groot. Het is een mooi gebied om te vissen,  lekker één lange vaart."

Interview met Sjonny: "Ik heb 6 beste snoeken gevangen (grootste 120 cm). Het gebied is een prachtig snoek gebied in Kollumerland. Het is lekker rustig, geen druk gebied. Mijn rotzooi (visdraad) zit wel altijd in de knoop."

Interview met Jesse: "We zijn vandaag op pad met meneer van der Hoek. Ik heb 1 snoek en 6 baarsjes gevangen. Ik vind het een mooi gebied en het is een groot open gebied. Er zijn gelukkig geen andere mensen. Het is lekker rustig. En er zijn veel vissen, dat maakt het ook mooi."

Goudgeel koken
In de keuken van het Lauwers college in buitenpost zijn ongeveer 20 leerlingen druk bezig met koken als ik binnenstap om informatie voor dit artikel te verzamelen. Ze zijn voornamelijk bezig met indergedineten snijden voor de goudgele wraps die ze gaan maken, vanochtend hebben ze al perentaart gemaakt en opgegeten ze zijn dus de hele dag aan het koken en het bakken.