<

Dag 3: van Korfbal tot kleurplaten

Woensdag 11 juli

Kleurplaten en mandala’s
Ik kwam bij de workshop kleurplaten en mandala’s waarbij de leerlingen zelf een kleurplaat uit mochten zoeken om te maken. Er werden ook portretten ingekleurd. De leerlingen vonden het wel een leuke workshop. Op de foto heeft een jongen deze mooie man ingekleurd. Hij was na ongeveer 20 minuten al klaar met zijn eerste kleurplaat, daarna ging hij bezig met een mandala.

Gemaakt door marije beerda

Korfbal voor gevorderden
Ik ben woensdagochtend naar korfbal voor gevorderden geweest. Ik vond het leuk, want ik zit zelf ook op korfbal. Ze waren aan het oefenen met de trainer hoe ze de bal het beste in de korf konden gooien. Iedereen had er veel zin in dus ze deden goed hun best. Ze waren in 3 groepjes verdeeld op de foto kun je zien hoe een groepje hun oefening uitvoert.

Green screen
Woensdagochtend zijn wij naar green screen geweest. We waren bij een groepje die bezig waren met green screen. Green screen is een groen doek waar je een bepaalde pose voor doet en daar wordt een foto van gemaakt. De foto  wordt later bewerkt want dan is het groene doek bijvoorbeeld ineens een locatie. Dit groepje had een heel leuk idee. Ze zetten een tafel neer waar ze op gingen liggen en dan leek het net of ze vlogen.

Chips maken
Wij gingen een kijkje nemen bij de workshop chips maken. De workshop hield in dat ze zelf chips gingen maken. Dit ging als volgt: eerst sneden ze de aardappelen in dunne schijfjes daarna maakten ze de aardappel schijfjes schoon en droogden ze af met handdoeken. Wanneer de aardappelen droog waren konden ze gefrituurd worden in de frituurpan en daarna werden ze afgekoeld. Als de chips klaar was werd het in een zakje gedaan en mochten de ze de chips meenemen.

We hebben ook iemand gevraagd of ze de workshop leuk vonden, zijn antwoord was: ik vind dit een leuke workshop, omdat je heel veel dingen hier zelf mag doen en als de chips klaar is mag je het natuurlijk ook op eten!  

Color run
De color run is een 10 km lang parcours, en ondertussen word je bekogeld met goudgeel poeder.

Wij hebben leerlingen gevraagd wat ze er van vonden: de leerlingen waren in het begin niet echt optimistisch, maar ze kwamen met een lach op hun gezicht weer binnen.

Door het oog van de fotograaf

Bij mevrouw Dopstra

Vormen

Bij deze workshop leer je hoe je anders kunt kijken naar een foto. De leerlingen die deze workshop volgden mochten eerst een foto uitkiezen die ze aansprak en dan zeggen waarom hun deze foto aansprak. Daarna moesten ze verschillende geometrische vormen op schrijven. Nadat ze dat gedaan hadden moesten ze verschillende geometrische vormen door de school heen zoeken en er een foto van maken. Hierna moesten ze van de foto die ze gemaakt hadden natekenen in vijftien seconden. Toen mevrouw Dopstra de tekeningen ging bekijken kwamen ze erachter dat de leerlingen met geometrische vormen zijn begonnen met tekenen. De leerlingen leren hierdoor de belangrijkste geometrische vormen kennen, dat is heel handig in de fotografie.

Licht

De leerlingen leren dat fotografie eigenlijk tekenen met licht is. Ze leren technieken hoe ze het licht goed op een foto kunnen laten vallen, waar zij het willen. Ze leren ook welke kleuren je kunt gebruiken om een voorwerp op te laten vallen. Vervolgens benoemen de leerlingen hoe het licht is op bepaalde foto`s en wat ze er mooi aan vinden.

Nu mogen de leerlingen in school, buiten school en in het dorp foto’s maken en de technieken die ze nu hebben geleerd toepassen. Iedereen moet de vijf mooiste foto’s opsturen naar mevrouw Dopstra en mevrouw kiest de mooiste foto’s uit en die komen in een presentatie.

Kortom de workshop gaat over vormen en licht herkennen en het is een leerzame workshop!

Gemaakt door:
Conny Couperus
Froukje Elzinga

De Kruidhof
Wij zijn bij de workshop bij De Kruidhof geweest. Daar mochten we zo naar binnen en toen hebben we even gekeken bij de meiden die meededen aan de workshop. Ze gingen thee drinken van goudgele bloemen, de thee was doorzichtig. Het hielp als je je niet goed voelde. De meiden hebben ook een lippenbalsem en een bruisbal gemaakt, ook met de goudgele bloemen. Ze hebben ook een potje met olie en bloemen erin en dat moest 3 tot 6 weken in de zon staan. Dan moet je de bloemen er uit halen met een koffiefilter. Er deden best wel veel mensen mee. De Kruidhof is de grootste kruidentuin van Europa. Ze hebben er heel veel soorten planten die allemaal verschillende functies hebben. De Kruidhof bestaat als sinds 1898. Er werken 80 vrijwilligers. Ze krijgen niet betaald omdat de Kruidhof niet zo veel geld  heeft. Alleen de mensen die alle vrijwilligers zeggen wat ze moeten doen krijgen betaald, en de rest niet.

Styling Sake store
We namen een kijkje bij de styling van Sake Store. Ze hadden het eerst over hun eigen kleding die ze aan hadden (opdruk en patronen). Er waren alleen maar meisjes, maar dat was natuurlijk wel te verwachten, omdat het over mode gaat. De vrouw die deze workshop gaf, had een kledingrek mee genomen. Sommige leerlingen kregen kleren aan van dat rek en daarna gingen ze weer verder over hun opdruk en patronen. We vroegen iemand wat ze tot nu toe van de workshop vond: ‘’ik vind het heel gezellig en ik hou van mode, daarom vond ik het ook wel leuk". 

Gemaakt door iris, denise en marije.