<

Campingstages Frankrijk springplank naar job

Nynke Bouma - Docent Engels - Buitenpost

Soms pakt een gevoelsmatige beslissing onverwacht heel goed uit voor later. Op een voorlichtingsmiddag in Groningen had Nynke Bouma ruim tien jaar geleden geen flauw benul wat ze na het behalen van haar mavo-diploma wilde gaan doen. De keuze voor een opleiding toerisme en recreatie zorgde er uiteindelijk mede voor dat ze nu in Buitenpost als docent Engels voor de klas staat.

Het leek mij écht leuk om te gaan doen, blikt Nynke Bouma terug op het moment dat ze in de Euroborg de vrijetijdsbranche als haar toekomstperspectief zag. ,,Stage lopen in het buitenland vanaf je zestiende. Dat is echt iets voor mij”, aldus de avonturierster die bij de mbo-studie vervolgens in Frankrijk terechtkwam.

Drie jaar lang vertoefde ze er gedurende aaneengesloten periodes van zes maanden op diverse campings. Allerhande werkzaamheden werden verricht. Nynke Bouma, die altijd op zoek is naar uitdagingen, draaide nergens haar hand voor om. Daardoor was ze onder meer actief met horecawerk, op de receptie en maakte ze deel uit van animatieteams. ,,Dat was m’n favoriet, bezig zijn met kinderen. Het was geweldig om te doen.”

In Frankrijk maakte Nynke Bouma flinke stappen in haar persoonlijke ontwikkeling. ,,Ik heb er zoveel geleerd en ben er zo zelfstandig geworden.” Bij de activiteiten had ze te maken grote groepen mensen. Dat zette haar op een spoor richting de huidige betrekking. ,,Ik dacht: als ik op een podium sta met een dansje, dan durf ik ook les te geven over grammatica.”

Na het succesvol afronden van de opleiding toerisme en recreatie werd meteen een hbo-studie Leraar Engels aan de NHL in Leeuwarden opgepakt. De passie voor de taal in combinatie met de inspirerende manier waarop haar docenten Engels van haar middelbare school het vak gaven, leidden tot deze stap. Nynke Bouma volgde mavo-onderwijs op het Lauwers College in Grijpskerk en kreeg daar volop mogelijkheden zich te ontplooien, onder meer bij het maken van boekverslagen. ,,Het is fantastisch wanneer je keuzevrijheid krijgt.”

Daarnaast was Engels haar favoriete vak, waarbij ze het hoogste resultaat nastreefde. ,,Als ik een 9,5 haalde, kon ik mezelf wel in elkaar slaan.” Engels is een heel mooie taal, vindt de docent die lesgeeft aan de mavo-klassen 1, 3 en 4. ,,Ik lees ook liever in het Engels dan in het Nederlands. Van huis uit heb ik veel in het Engels meegekregen, zoals muziek en films.” In het studentenhuis in Leeuwarden - waar ze met studiegenoten bivakkeerde - was Engels ook de voertaal. ,,In de onderlinge omgang, tijdens discussies en bij spelletjes; we deden nagenoeg alles in het Engels.”

De vier jaar durende studie op de NHL verliep op rolletjes. ,,Ik vloog er doorheen. We begonnen met 126 leerlingen. Vijf daarvan haalden het diploma in vier jaar. Ik vind studeren hartstikke leuk.” De beide stages liep ze op het Lauwers College, de eerste in Grijpskerk en de eindstage in Buitenpost. Beiden verliepen prima en leverde ook nog extra uren op. ,,Tijdens de periode in Buitenpost ging in januari 2018 een collega met pensioen. Ik verveelde me te pletter en dacht hé, ik kan die klassen wel overnemen en ben naar personeelszaken gestapt. Blijkbaar was dat een goed idee. Ik kreeg die uren erbij.”

Nynke Bouma vindt het Lauwers College - na haar positieve ervaringen als leerling - een fijne school om te werken. Nadat ze medio 2019 aan de Rijksuniversiteit Groningen slaagde voor haar premaster Engels, keerde ze in september van dat jaar terug op De Hoefslag om er les te geven. ,,Ik werd gebeld door de sectie, er kwam een plek vrij. Een dag later was het contract getekend. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Bij mavo 3 en 4 zijn er soms zulke eigenwijze, goedgebekte leerlingen. Dat vind ik heerlijk. Ze zijn heel eerlijk en komen niet met smoesjes. We maken duidelijke afspraken, waar ik mij ook aan houd. We lachen veel en maken volop grappen.”

Ook met de (naaste) collega’s kan Nynke Bouma het goed vinden. ,,Er hangt een leuke sfeer. Het is allemaal zeer collegiaal en erg sociaal; je raakt makkelijk aan de praat.” Dat er weer gedeeltelijk fysiek onderwijs kan worden gegeven, zorgde voor opluchting. Na de tweede lockdown sprong Nynke Bouma bijkans een gat in de lucht met de terugkeer van de leerlingen op school. ,,Ik ben reuzeblij dat de reuring terug is en dat ik de leerlingen weer gewoon zie.”

Door de anderhalve-meter-regel kan slechts een derde van de leerlingen van een klas in het lokaal terecht. De rest volgt het onderwijs thuis, via het beeldscherm. Met de nieuwe werkwijze had Nynke Bouma eerst best moeite. Haar gebruikelijke onderwijsmethode bleek niet praktisch. ,,Ik gaf altijd staand les en hield me bezig met de leerlingen ín het lokaal. Ik zorg er nu voor dat de laptop voor m’n snufferd sta, zodat een ieder de les kan volgen.”

In vervolg op de premaster gaat Nynke Bouma na de zomer van start om haar eerstegraads lesbevoegdheid te halen. Op het Lauwers College in Buitenpost, waar ze in haar lokaal een schitterende muurschildering met tal van Brits gerelateerde elementen aanbracht, hoopt ze nog lang les te kunnen geven. ,,Ik ben aan het vechten voor een vast contract en wil hier graag blijven.”

Pubquizjes sociaal uitje in competitieve sfeer.

Waar op de muurschildering in het lokaal onder meer het autotootje van Mr. Bean, Secret Agent 007 en de Tower Bridge aan Engeland refereren, doet de omvangrijke boekenkast dat bij haar thuis in Leeuwarden. ,,Ik lees ontzettend veel, gemiddeld een boek per week. De boekenkastverzameling is m’n kindje. Elk boek dat ik lees, bewaar ik. M’n tv staat nog niet eens één keer per week aan. Nederlandse televisie vind ik niet zo spannend en trekt me niet zo.”

De honderden boeken die in de kast staan, zijn - uiteraard - bijna allemaal Engelstalig. ,,Ik heb maar twee Nederlandse boeken in huis.” Tot haar favoriete genres behoren onder andere crime, detectives en fantasy. ,, Eén keer per maand probeer ik heel iets anders te lezen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld over astrofysica. Het is interessant om dingen uit te vogelen en zelf dingen te ontdekken, bijvoorbeeld door te googelen.”

Om kennis over van alles en nog wat te vergaren, is ook van belang voor een andere favoriete bezigheid van Nynke Bouma. ,,Ik ga heel vaak naar pubquizjes. Het is een standaard uitje. Het is leuk om je vrienden elke week te spreken. Ik hoop dat het snel weer kan”, zegt ze met het oog op de huidige beperkingen door de coronapandemie. Naast het sociale aspect speelt het competitieve element eveneens een belangrijke rol bij de spelavonden. ,,Ik ben dol op winnen.” Dat geldt ook voor andere games die de docent normaliter vaak met haar vrienden speelt. Dungeons & Dragons - een strategisch bordspel - is daar één van. ,,Dat kan wel zeven of acht uren duren. Soms zijn we tot diep in de nacht ermee bezig.”

De reislust en hang naar avontuur die haar een decennium geleden in Frankrijk deden belanden, bestaat ook nog steeds. Sterker nog, als het enigszins kan, probeert Nynke Bouma elke vakantie een trip te maken, ‘zover mogelijk weg’. Voordat het coronavirus de kop opstak, vertoefde ze in Mexico. ,,Dat was fantastisch. Ik kom van een boerderij, in Oldehove. We gingen vroeger soms op vakantie, maar nooit ver van huis. Ik ben nu de schade aan het inhalen haha…”

Een reis naar Afrika was in 2020 gepland, maar moest door de pandemie gecanceld worden. ,,Dit jaar wordt het ’m waarschijnlijk ook niet. Er staat nog zoveel op het programma. Ik wil graag dingen ontdekken. ,Het is zonde als het geld op de bankrekening blijft staan. Ervaringen zijn ontzettend veel waard in het leven.”

Naast een verrijking op het persoonlijke vlak leverde de Mexico-trip ook nog iets zeer waardevols op voor de docent Nynke Bouma. Contacten die ze in het Midden-Amerikaanse land legde, werden gebruikt voor een briefproject op school. ,,Dat was een ontzettend groot succes. In plaats van dat de leerlingen een saaie oefenbrief voor mevrouw Bouma maakten, ging ie nou naar een echt persoon. Door zoiets leuks en authentieks te doen, schiet de motivatie omhoog. Hoe gaaf is dat.”