<

Leerlingen lopen warm voor een betere wereld!

Het Lauwers College besteedt veel aandacht aan het thema ‘duurzaamheid op school’. Tijdens de lessen, maar ook buiten de lessen. Van projecten tot inzamelingsacties; iedere leerling komt in aanraking met het thema.

Project: Voor Jouw Toekomst

Waar de projecten voorheen vaak in samenwerking met de landelijke stichting Energy Challenges werden opgezet, zijn er vanaf dit schooljaar regionale partners gevonden. Onder andere de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Zij ondersteunen de projecten vanuit de duurzaamheidsagenda financieel.

Ook de term ‘Energy Challenges’ wordt vervangen door ‘Voor Jouw Toekomst’. De opzet blijft hetzelfde; leerlingen van verschillende klassen en niveaus gaan in projectgroepen aan de slag met het bedenken van duurzame ideeën. Elk jaar organiseert het projectteam een groene week, maar ook de circulaire kerstmarkt is een blijvende traditie aan het worden. Bovendien wordt ieder jaar een warmetruiendag georganiseerd en de leerlingen zijn druk aan het afval scheiden.

Het Lauwers College heeft vier klimaat(doelen)/thema’s opgesteld waar jaarlijks aan wordt gewerkt:

  1. Energie (besparing)
  2. Afval (scheiden bij de bron)
  3. Kleding en voedsel
  4. Gedrag en ambassadeurschap

Inzamelingsacties 

Daarnaast doen de leerlingen en docenten van Lauwers College Buitenpost jaarlijks mee aan diverse inzamelingsacties.

Inzamelingsactie Wecycle

Wecycle is een inzamelingsactie voor kleine apparaten. Overal in Nederland liggen afgedankte elektrische apparaten, ook wel 'e-waste' genoemd. De apparaten hadden al lang ingeleverd kunnen worden voor recycling, maar het komt er heel vaak niet van.

De inzamelingsactie levert grondstoffen én een mooie beloning voor de school op. Daarnaast doneert non-profitorganisatie Wecycle, voor elke deelnemende school, een bedrag aan Stichting Jarige Job. Deze stichting trakteert jarige kinderen uit arme gezinnen in ons land op een Verjaardagsbox met versieringen, cadeautjes en traktaties voor op school en thuis.

Het zou mooi zijn als iedereen meehelpt om de inzamelboxen te vullen. Heb je kapotte, kleine elektrische apparaten en (tuin)gereedschappen met een stekker of batterij? Geef deze e-waste dan aan jouw zoon of dochter mee. De inzamelingsactie loopt elk jaar van september tot en met begin november.

Inzamelingsactie voor KNGF Geleidehonden
Voor stichting KNGF Geleidehonden zamelen we het gehele jaar door plastic doppen in. Meer informatie staat op www.geleidehond.nl 

Inzamelingsactie voor stichting Gered Gereedschap
Voor stichting Gered Gereedschap zamelen we het hele jaar oud of kapotte (hand)gereedschappen in. Meer informatie staat op www.geredgereedschap.nl

Al de bovenstaande spullen kunnen in de boxen ingeleverd worden nabij het technieklokaal (in de hal bij de achteruitgang van de school).