<

Energy Challenges: Slim met energie op school

Eind januari is in Buitenpost een zeer gemotiveerde groep leerlingen uit de onderbouw gestart met het project Energy Challenges. Dan zal duidelijk worden hoeveel energie onze school in 5 maanden tijd heeft bespaard dankzij deze ‘Energizers’, zoals de leerlingen tijdens het project genoemd worden. Het Lauwers College is de enige VO-school in Friesland die meedoet aan dit duurzame project, samen met een viertal andere VO-scholen in Noord-Nederland.

Een beter milieu begint bij jezelf

Het doel van het project is duidelijk: leerlingen en docenten bewust maken van wat zij zélf kunnen doen om zo veel mogelijk energie te besparen voor de school. Want alleen al door gedrag kun je algauw 15% besparen op de energiekosten.

Goed voor de energierekening, goed voor de leerlingen

Maar Energy Challenges is niet alleen goed voor de energierekening van de school. Het laat jongeren ook spelenderwijs kennismaken met de wereld van energie, techniek en duurzaamheid. Ze worden uitgedaagd om zelf acties te bedenken om slim om te gaan met energie. Via een computerprogramma kunnen de Energizers het energiegebruik in de school monitoren. En op een grote poster die voor de hele school zichtbaar is, worden hun prestaties bijgehouden. Hierop kunnen ze 8 gouden sterren verdienen, voor elke belangrijke stap één.

Razende Reporter

De Razende Reporter is hét gezicht van Energy Challenges voor de deelnemende leerlingen. Tijdens de campagne komt hij of zij drie keer op schoolbezoek om de Energizers te begeleiden, te beoordelen, te belonen en te motiveren! En uiteraard brengt de Razende Reporter verslag uit van de schoolbezoeken door artikelen, foto’s, video’s te delen op de website energychallenges.nl en social media.

Feestelijke finale

Op 29 juni was de finale – het bekroningsmoment van de campagne. Alle teams van Energy Challenges hebben gepresenteerd wat ze hebben gedaan. Hoeveel is er bespaard? Wie heeft de mooiste campagne gemaakt? Een deskundige jury bepaalde samen met de Razende Reporters wie er in de prijzen viellen. En met trots kunnen wij zeggen dat wij als Lauwers College de Energy Challenge hebben gewonnen! 

Allemaal astronaut op aarde

In de week voor de kick-off, eind januari, was astronaut en wetenschapper André Kuipers al in Buitenpost met zijn verhaal over duurzaamheid. Deze presentatie vormde een fantastische bijdrage aan het project. Duurzaam doen als het kan, is een must, vindt André Kuipers: “We zijn allemaal astronaut op aarde!”.

Samen zorgdragen voor de aarde, nu en in de toekomst – dat is wat we als school graag willen. Het project Energy Challenges levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Meer informatie over het project vind je op energychallenges.nl.